DE EERSTE, MAAR NOG STEEDS HEDENDAAGS
De Maximum is de eerste wijn geproduceerd door Giulio Ferrari aan het begin van de 20e eeuw en is nog steeds een Blanc de Blancs van onmiskenbare stijl, die u overtuigt met zijn frisheid en fruitige geur.
FEESTELIJK EN FRIS
Deze Blanc de Blancs is gemaakt van een strenge selectie van die Chardonnay-druiven die de oenologen van Ferrari het meest geschikt achten voor het maken van zeer leeftijdwaardige wijnen.
Deze Blanc de Blancs heeft een strogele kleur met gouden reflecties en fluweelzachte bubbels, opent in de neus met tonen van rijp fruit, hazelnoot en brood. Heerlijk fris in de mond en eindigt met aroma’s van citrusfruit en minerale tonen.
Deze Maximum is absoluut een top wijn voor top restaurants en feestelijke gebeurtenissen, maar vooral ook bij een uitgebreid en feestelijk ontbijt, uiteraard bij het aperitief en bij de maaltijd met vis- en schaaldiergerechten of wat lichte Italiaanse gerechten zoals mozzarella met olijven, besprenkeld met de beste olijfolie. Kijk voor meer tips op de website van Ferrari Trento.
Wijnhuis Ferrari – Trentodoc
Champagne mag alleen Champagne heten als het uit de Champagnestreek komt. Dus ja, dit is dan formeel ook geen Champagne, want deze hoge kwaliteit schuimwijn komt uit Trento, Italië.
Met zijn bergwijnbouw is Trentino buitengewoon geschikt voor de productie van mousserende wijnen van grote elegantie en complexiteit. De afwisseling van warme dagen en koele nachten geeft extra kwaliteit aan de druiven, waardoor ze een breed palet van verschillende smaken en geuren krijgen.
“Trentodoc” is predicaat van mousserende wijnen uit deze bergen, welke geproduceerd worden van druiven die in Trentino worden geteeld door middel van de Metodo Classico. Het is de eerste D.O.C. gemaakt in Italië voor Metodo Classico en de tweede ter wereld, na Champagne. Er zijn 40 producenten en meer dan 100 verschillende wijnen van het predicaat TRENTODOC en wordt gepromoot door Itituto Trentodoc.
Tegen het einde van de zomer, als de trossen Chardonnay en Pinot Noir rijp zijn, worden de druiven met de hand geplukt en naar de wijnmakerij gebracht, waar ze worden geperst. Dit wordt gevolgd door de eerste gisting. Na het aanmaken van de cuvée (de gewenste blend) wordt de basiswijn gebotteld en verrijkt met suikers en geselecteerde gisten. Tijdens de tweede gisting worden de bubbels (perlage) gecreëerd.
De cuvée blijft, afhankelijk van de individuele wijn, tussen de twee en tien jaar vrijwel ongestoord in de fles. In de stilte van de kelder wordt het dagelijkse remuage-ritueel uitgevoerd: die achtste slag van elke fles die onmisbaar is om het bezinksel naar de kurk te laten glijden; dit sediment wordt dan verwijderd door middel van dégorgement. Het proces eindigt met de toevoeging van de likeur d’expédition, waarvan de geheime formule de huisstijl van elke individuele wijnmakerij bepaalt.
De familie Lunelli
De legende van Ferrari begon met Giulio Ferrari en zijn droom om in Trentino een wijn te creëren die kan concurreren met de beste Franse champagnes. Hij was een pionier; Hij was de eerste die een aanzienlijke aanplant van Chardonnay in Italië aanbracht. Hij begon een aantal zeer geselecteerde flessen te produceren, met een obsessieve aandacht voor kwaliteit.
Omdat hij geen kinderen had, ging Giulio Ferrari op zoek naar een opvolger aan wie hij zijn droom kon toevertrouwen. Onder de vele kandidaten koos hij Bruno Lunelli, eigenaar van een wijnwinkel in Trento. Dankzij zijn passie en ondernemerstalent slaagde Bruno Lunelli erin om de productie op te voeren zonder ooit in te leveren op kwaliteit. Bruno Lunelli bracht zijn passie over op zijn zonen; onder leiding van Franco, Gino en Mauro werd Ferrari de marktleider in Italië en de feestwijn van het land bij uitstek. De leden van de familie Lunelli koesteren Ferrari’s eeuwenlange geschiedenis en bouwen aan een toekomst door constant te onderzoeken en te experimenteren.
https://www.ferraritrento.com/en